forumVS
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaKapıLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 İç Anadolu Bölgesi Kültürel Gezi Rehberi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Laetitia D
Site Administrator
Site Administrator
Laetitia D


Tuttugu Takım : 2
Ruh Hali : 10
Mesaj Sayısı : 122
Thanks : 19

Kayıt tarihi : 07/02/10
Yaş : 31
Nerden : Samsun

İç Anadolu Bölgesi Kültürel Gezi Rehberi Empty
MesajKonu: İç Anadolu Bölgesi Kültürel Gezi Rehberi   İç Anadolu Bölgesi Kültürel Gezi Rehberi Icon_minitimeÇarş. Şub. 17, 2010 8:22 pm

İç Anadolu Bölgesi, Anadolu yarımadasının orta kesiminde yer aldığı için "Orta Anadolu Bölgesi" adıyla da anılır. İç Anadolu Bölgesi, Konya, Yukarı Sakarya, Yukarı Kızılırmak, ve Orta Kızılırmak bölümleri olmak üzere 4 bölüme ayrılmıştır.

Sivrihisar, Sündiken, Hınzır, Kızıldağ ve Tecer Dağları ve İç Anadolu Bölgesindeki kıvrım dağlardır. Karadağ, Karacadağ, Hasan dağı, Melendiz ve Erciyes Dağı ise bölgedeki volkanik yapılı dağlardır.

İç Anadolu Bölgesinde Obruk, Haymana, Cihanbeyli ve Uzunyayla platoları mevcutdur. Platolar arasında ise genis düzlükler ve ovalar yer alır. Bu ovalar; Konya, Ankara, Kayseri ve Eskişehir ovalarıdır.

Bölgenin en önemli Akarsuları Kızılırmak ve Sakarya'dır.Tuz Gölü, Akşehir, Eber, Seyfe ve Tuzla Gölleri ise İç Anadolu bölgesinin önemli su havzalarıdır.

İç Anadolu Bölgesinin denizden uzak olması ve etrafının dağlarla çevrili olmasından dolayı, step iklim koşulları etkilidir. Buralarda yazları sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Yağışlar en fazla ilkbahar aylarında düşer. Doğuya doğru gittikçe yükseltinin artması sonucunda iklimsel özellikleri de değişir ve bu yörelerde karasal iklim hakimdir.
İç Anadolu'nun doğal bitki örtüsü bozkırlardır.

Ankara, Konya, Kayseri, Eskişehir ve Kırıkkale gibi sanayinin geliştiği ulaşım bakımından elverişli yerlerde nüfus kalabalıktır. Diğer yerlerde tenhadır. İç Anadolu Bölgesinde tarım önemli bir geçim kaynagıdır. Bölgede ilkbahar mevsiminin yağışlı, yazların kurak olması tahıl tarımının gelişmesine imkan sağlamıştır. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, şeker pancarı, patates, yeşil mercimek ve fasülye üretiminde Turkiye genelinde öndedir.

İç Anadolu Bölgesi'nin bitki örtüsünün bozkır olması küçükbaş hayvancılığın gelişmesine neden olmuştur. Koyun ve Tiftik Keçisi yetiştiriciliğinde İç Anadolu bölgesi önemli bir potansiyele sahiptir.

Etrafı dağlarla çevrili olduğundanTürkiye'nin en az yağış alan bölgesidir.Plato ve ovaların en geniş yer kapladığı bölgedir.Nadasa bırakılan toprakların en fazla olduğu bölgedir. İç Anadolu Bölgesinde Yağışlar en çok ilkbaharda (çoğu konveksiyonel yağış olarak) düşer.Yüzey şekilleri sade ve düz olduğundan ulaşım kolay sağlanır.Küçükbaş hayvancılığın en çok yapıldığı bölgedir.Bölgede su boyları başta olmak uzere toplu yerleşme hakimdir.Volkanik dağlar çoktur.Bitki örtüsü genellikle bozkırdır. Türkiye ormanlarının % 7,7 sine sahiptir.Buğday, arpa, çavdar, yeşil mercimek, patates,şeker pancarı, nohut üretiminde 1. sırada gelir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
İç Anadolu Bölgesi Kültürel Gezi Rehberi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kültürel Gezi Rehberi
» Akdeniz Bölgesi Kültürel Gezi Rehberi
» İç Anadolu Bölgesi ve Özellikleri
» Doğu Anadolu Bölgesi hakkında
» Ege Bölgesi hakkında

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
forumVS :: İl İl Türkiye :: İç Anadolu Bölgesi-
Buraya geçin: